dolci cechi

Spazio dedicato alle ricette della cucina ceca ;-)

Re: dolci cechi

Messaggiodi LELLASTELLA il mar mag 20, 2008 1:46 pm

Ach to leto, ne a ne prijit… tak az se dostavi ty boruvky (chvili to bude trvat), at mate co peci! Dobrou… ahojky


Lívance s borůvkovou omáčkou
(dávka na 18 kusů)


Potřebujeme: na těsto: 1/2 kostky droždí (20 g )
375 g hladké mouky
625 ml mléka
20 g cukru
1 vejce
špetku soli, sádlo nebo olej na pečení

Boruvková omáčka:100 g borůvek
1 lžíce cukru
1 lžíce citrónové šťávy
půl lžičky škrobové moučky bramborové
hrozny na ozdobu
strouhaný tvaroh

Doba přípravy: 35 minut

Postup: Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, cukr a mouku, po 15 minutách přilijeme vejce, osolíme, promícháme a znovu necháme na teplém místě kynout asi 10 minut.
Na pánvi nebo lívanečníku rozehřejeme tuk, vlijeme řídké těstíčko a pečeme zvolna z obou stran dozlatova.
Na talíři poléváme omáčkou, zdobíme tvarohem a kuličkami hroznů.

Boruvková omácka: rozmícháme škrob s několika lžícemi vody a přisypeme borůvky s cukrem, povaříme 2 minuty a podáváme.
Avatar utente
LELLASTELLA
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 516
Iscritto il: mar apr 18, 2006 11:00 pm
Località: PESCARA - ABRUZZO

Re: dolci cechi

Messaggiodi LELLASTELLA il mer mag 21, 2008 8:54 am

:D :lol: :oops: :lol: :oops: :lol: :oops: :roll: :roll: :roll: :cry: :cry: 8O 8O :lol: :cry: :lol: :roll: :lol: dnes snad prijde k chuti.... treba.....
Mazanec(dávka na 2 mazance)
Potřebujeme: na těsto: 1 kostku droždí 42 g
500 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
3 žloutky
150 g másla
300 ml mléka
50 g rozinek
50 g mandlí
sůl, citrónovou kůru
půl lžičky drceného anýzu, rum
1 vejce (na potření)

Doba přípravy: 25 minut (mimo kynutí a pečení)
Postup: 1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme během asi 5 minut vzejít kvásek.
2. Do pěny vyšleháme základ z másla, žloutků a cukru. Do mísy vsypeme mouku, smícháme se solí, citrónovou kůrou a drceným anýzem, vlijeme kvásek a třený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepivé těsto. Přidáme spařené rozinky (vsypeme do vařícího rumu a necháme nabobtnat), spařené loupané mandle (vsypeme do vařící vody, scedíme a oloupeme) a těsto ještě jednou přepracujeme. Pak necháme kynout přikryté asi 1 hodinu.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, zpracujeme hladké bochánky, každý položíme zvlášť na vymazaný plech a necháme půl hodiny v teple kynout.
4. Mazanec pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem, na středu nakrojíme křížek, posypeme plátky mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova při teplotě 160 0C asi 35-40 minut.
Avatar utente
LELLASTELLA
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 516
Iscritto il: mar apr 18, 2006 11:00 pm
Località: PESCARA - ABRUZZO

Re: dolci cechi

Messaggiodi LELLASTELLA il gio giu 05, 2008 10:44 am

L’agonia del forum è stata ripristinata. Si vede che siamo sotto il periodo degli esami. Forza Katka, Jana e Eliska… come aveva scritto il ns caro compagno LENIN: ucit se, ucit se, ucit se… studiare studiare studiare, quindi studiate…(la vita è tutt’altro… :wink: ) e quando avrete finito provate questa ricetta e DOBROUUUUU CHUT…

Nivové rohlíčky

Potřebujeme: na těsto:
1 kostku droždí 42 g
600 g hladké mouky
150 ml oleje
250 – 270 ml vlažného mléka
1 kávovou lžičku soli
1 žloutek (na potření)

na náplň:250 g nivy
česnek (dle chuti)
Postup: Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm a vykrájíme z něj trojúhelníčky (velikost dle vlastního uvážení). Do vzniklých trojúhelníčků vložíme proužek nivy a přidáme utřený česnek. Poté smotáme tak, aby nám vznikly malé rohlíčky, které poklademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme ještě 40 minut vykynout.
Pečeme 12 - 15 minut při teplotě 160 - 180 °C.
Avatar utente
LELLASTELLA
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 516
Iscritto il: mar apr 18, 2006 11:00 pm
Località: PESCARA - ABRUZZO

Re: dolci cechi

Messaggiodi Katerina il dom giu 08, 2008 3:08 pm

no ja snad kvuli tobe zacnu pect, ne? zatim v troube delam jen maso a zeleninu. jo, a rozpekam housky
Avatar utente
Katerina
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 1506
Iscritto il: ven set 16, 2005 11:00 pm
Località: Praga

Re: dolci cechi

Messaggiodi LELLASTELLA il lun giu 09, 2008 7:41 am

Katerina ha scritto: jo, a rozpekam housky (v troube)


kucharinko, to je ale velmi neekonomicke... urge un corso di RODINNA VYCHOVA urcene pro zaky zakladni skoly.... :lol:
Ultima modifica di LELLASTELLA su lun giu 09, 2008 2:15 pm, modificato 1 volte in totale.
Avatar utente
LELLASTELLA
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 516
Iscritto il: mar apr 18, 2006 11:00 pm
Località: PESCARA - ABRUZZO

Re: dolci cechi

Messaggiodi xpress11 il lun giu 09, 2008 1:48 pm

jsem na tom jeste hur, neb na private troubu ani nemam ( pecu jen o vikendech u nasich )! :cry: kdyz tak ctu ty recepty, budu si muset nejakou opatrit... nebo "nejakeho"? AAA cercasi un trouba :mrgreen:
Avatar utente
xpress11
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 142
Iscritto il: gio mag 15, 2008 10:22 am
Località: Roma-Brno

Re: dolci cechi

Messaggiodi Katerina il lun giu 09, 2008 3:14 pm

mikrovlnku nemam. jsme v podnajmu, za par tydnu se budeme stehovat do naseho a tam je vsechno
Avatar utente
Katerina
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 1506
Iscritto il: ven set 16, 2005 11:00 pm
Località: Praga

Re: dolci cechi

Messaggiodi LELLASTELLA il lun giu 16, 2008 8:35 am

Vidim, ze vase cukrarska moralka dosahla bodu mrazu!!!! Nikdo nepece.... to je mi teda vec.... nevim, nevim, devcata, to takhle se chcete “dobre” vdat???? Laska prece prochazi zaludkem, nebo tam pobliz.... ze, takze je zapotrebi neustale aktualizovat vas receptar!!!
Co takhle zkusit dnes tenhle recept, stejne porad prsi, jak v Cechach tak v Italii serverni a stredni, no a na jihu je slunce, ale tam nase krajanky uz nejsou, takze muzete doma v troube pect!!!! DOBROU CHUT...
:mrgreen:
Tříbarevné pletýnky(dávka na 2 pletýnky)

Potřebujeme: na těsto:

1 kostku droždí 42 g

600 g hladké mouky

100 g cukru krupice

300 ml mléka

4 žloutky

80 g tuku

na 3 náplně:
tvaroh a rozinky, mletý mák, strouhaná jablka
Postup: Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm a rozdělíme na tři stejně velké pláty. Každý plát naplníme jednou z náplní a sbalíme tak, aby nám vznikly dlouhé praménky. Praménky poté zapleteme klasickým způsobem ve dvě pletýnky na celou délku plechu a necháme 40 minut vykynout.
Obě pletýnky pečeme 15 – 20 minut na jednom plechu při teplotě 180 °C.
Avatar utente
LELLASTELLA
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 516
Iscritto il: mar apr 18, 2006 11:00 pm
Località: PESCARA - ABRUZZO

Re: dolci cechi

Messaggiodi xpress11 il lun giu 16, 2008 10:52 am

tak tak, nikdo nepece...spis na to kazdy pece :lol: ( ale za to muze zkouskove! :( pockej, jak se to rozjede hned v cervenci, to se trouba netrhne...
no ale abyste nerekli, ze teda na morave jsme odkazani na suchary od lidla, tak pridavam do placu jeden receptik z nasi rodinne tradice. rychly, dobry, ozkouseny- a uspech zaruceny!

"ŠTAMPRDLOVÁ BUCHTA
( dávka na 1 střední plech )
25 dg Hery
1/2 kg cukru
6 žloutků
6 bílků
prášek do pečiva
1/2 kg polohrubé mouky- eventuálně místo části mouky mleté ořechy/oříšky/kokos
rum
event. mletá káva

Umíchá se 25 dg Hery nebo jiného tuku s 1/2 kg cukru a 6 žloutky.
Ze 6 bílků sníh. Pak se do utřeného tuku přidává sníh z bílků a přilévá rum ( 1 štamprdla- podle hustoty těsta se buď dá víc nebo trochu mléka ), prášek do pečiva a 1/2 kg polohrubé mouky. Mouku je možné- a víc než dobré!- z části nahradit mletými ořechy ( nebo lískovými oříšky!! :P ).
Vše zlehka zamíchat a péci v troubě předehřáté na 200 stupňů na vymazaném a moukou vysypaném plechu.

Obdobou je buchta s použitím kávy ( zrnková mletá sypká ), jiná možnost je místo mouky trochu kokosu atd. "

...ah, apropos, doufam, ze vite vsichni, co je "stamprdla"! schvalne jsem to nechala v originalnim prepisu, co mam od maminky :mrgreen: ..no ono jako "panakovy kolac" by to totiz znelo dost divne :lol: :lol:
Avatar utente
xpress11
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 142
Iscritto il: gio mag 15, 2008 10:22 am
Località: Roma-Brno

Re: dolci cechi

Messaggiodi xpress11 il mar giu 24, 2008 11:09 am

carissimi/-e,
una volta trovata, questa nn potevo tenerla solo x me! ebbene, lo so ke nn e un dolce ceco.. xo credo ke la sua popolarita vada oltre ogni confine :lol:

NUTELLAAAAAAAAA
Versione classica
Ingredienti: 100 gr nocciole tostate e spellate, 200 gr cioccolato fondente, 100 gr cioccolato al latte, 150 gr zucchero, 160 gr latte fresco intero, 90 ml di olio di semi di girasole, 1 bustina vanillina.
Procedimento: tritare le nocciole nel mixer finché non si forma una specie di pasta, aggiungere lo zucchero e tritare ancora, aggiungere il cioccolato spezzettato e tritare, aggiungere la vanillina il latte e l'olio e impastare (sempre con il mixer) fino a che il composto non è omogeneo. Trasferire in una pentola e cuocere a bagnomaria senza mai smettere di mescolare. Quando l'impasto avrà la consistenza giusta, lasciare raffreddare e trasferire in un barattolo.

Versione light
Ingredienti: 60g nocciole tostate, 70g cioccolato fondente light, 3 cucchiai cacao amaro, 80g fruttosio, 50g di burro light, 100g latte magro.
Procedimento: tritare nel mixer le nocciole e il fruttosio, unire il cioccolato e poi il cacao. Quando l'impasto è pronto, cuocere a bagnomaria per circa dieci minuti, poi trasferire il pentolino sul fuoco e aggiungere il latte e il fruttosio e lasciar cuocere a fuoco molto basso per altri 5 minuti, mescolando sempre. Lasciare raffreddare e trasferire in un vasetto.

alla faccia delle diete estive!
:P :twisted: :P :twisted: :P :twisted: :P :twisted: :P
Avatar utente
xpress11
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 142
Iscritto il: gio mag 15, 2008 10:22 am
Località: Roma-Brno

Re: dolci cechi

Messaggiodi Katerina il mar giu 24, 2008 12:40 pm

interessante...ma non credo il mio mixer a mano ce la possa fare :-)

domani vado in italia e non vedo l'ora di comprare CHILI di slittosa :-)
http://www.slitti.it/Pag.Cioccolato/Prodotti_ciocc/prodciocc7.html la miglior cioccolata e/o nutella artigianale del mondo!!!! slurp
Avatar utente
Katerina
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 1506
Iscritto il: ven set 16, 2005 11:00 pm
Località: Praga

Re: dolci cechi

Messaggiodi LELLASTELLA il gio dic 18, 2008 10:27 am

VESELE VANOCE preje ze srdce Lenka :wink:

Vánočka(2 ks o hmotnosti 700 g)

Potřebujeme:
1 kostku droždí 42 g
700 g polohrubé mouky
140 g másla
140 g cukru krupice (pro diabetiky 110 g krystalické fruktózy)
330 ml vlažného mléka
5 žloutků
80 g rozinek
citrónovou kůru
1 kávovou lžičku soli (7 g)
1 polévkovou lžíci sekaných ořechů nebo mandlí
Postup:
Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 - 8 dílů, vyválíme z něj rovnoměrné praménky a upleteme vánočku.
Hotovou vánočku poklademe na tukem vytřený plech. Necháme asi 30 minut v teple kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kousky ořechů nebo mandlí a pečeme v předehřáté troubě 15 - 20 minut při teplotě 160 - 180 °C, než vánočka dostane světlehnědé zabarvení. Po vychladnutí lehce poprášíme moučkovým cukrem. Těsto je vhodné i pro přípravu mazance.


Vánoční štola

Potřebujeme:
1 kostku droždí 42 g
350 g polohrubé mouky
350 g špaldové mouky
140 g cukru krupice
350 ml vlažného mléka
150 g másla
5 žloutků
1 kávovou lžičku soli
80 g rozinek
pomleté ořechy, sezamové a lněné semínka (dle potřeby)
Postup:
Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a vytvarujeme do podoby štoly, které necháme ještě 40 minut vykynout. Obě štoly poté pečeme asi 5 minut na jednom plechu při teplotě 180 °C, dalších 10 minut pak při teplotě 160 °C.
Upečené štoly potřeme olejem a posypeme moučkovým cukrem, který na nich necháme zaschnout.
Avatar utente
LELLASTELLA
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 516
Iscritto il: mar apr 18, 2006 11:00 pm
Località: PESCARA - ABRUZZO

Re: dolci cechi

Messaggiodi Katerina il sab dic 20, 2008 9:28 pm

jesteze mam maminku. vzhledem k tomu, ze mladi travim v mlade boleslavi, jsem se letos vykaslala na uklid i na cukrovi (co se uklidu tyce, uklidim, vydrzi do pondelka, odjedu na skodovku, v patek se vratim a doma bordel jak v tanku, takze se na to muzu stejne vyprdnout, a cukrovi mame doma a nikdo ho neji).

jo, viz vyse, v troube jsem zacala pect pizzu. recept nedam, jelikoz delam vse podle hmatu. hec, a dneska jsem koupila v jednou roztomilem malem obchudku foie gras vazici 850 gramu A CELY SI HO SEZERU A UZ SE MOC TESIM. :-)))) (a je mi sumak, kolik to ma kalorii). vesele vanoce vsem.
Avatar utente
Katerina
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 1506
Iscritto il: ven set 16, 2005 11:00 pm
Località: Praga

Re: dolci cechi

Messaggiodi lucylu il gio mag 27, 2010 8:40 am

Ciao bhè ti posso consigliare il ciambellone del Chodsko, ovvero pizze dolci lievitate, il cui ripieno è affidato alla fantasia di ognuno e alla frutta di stagione, le focaccine ripiene di tenera ricotta di Olomuc e guarnite con mandorle e uva passa, le torte di Hana, ripiene di ricotta, zucchero, limone e marmellata e in estate proposte nella versione con frutta fresca oppure la torta di Karlovy Vary, una specie di mille foglie ottenuta sovrapponendo strati di wafer e una calorica crema di burro, zucchero, uovo, noci e scaglie di cioccolato. Il tocco finale è la glassatura di cioccolato.
lucylu
Nováček
Nováček
 
Messaggi: 1
Iscritto il: gio mag 27, 2010 8:34 am

Precedente

Torna a CUCINA e RICETTE

Chi c’è in linea

Visitano il forum: Nessuno e 3 ospiti

cron