Velikonoční nádivka

Spazio dedicato alle ricette della cucina ceca ;-)

Velikonoční nádivka

Messaggiodi Bohemicus il ven mar 03, 2006 6:52 pm

Qualcuno conosce la ricetta? Per chi non lo sa, si fa con le ortiche.....


Moooooooooolto buona!


Ahoj!
Avatar utente
Bohemicus
Site Admin
Site Admin
 
Messaggi: 629
Iscritto il: mer ott 16, 2002 11:00 pm

Velikonoční nádivka

Messaggiodi bedu il sab mar 18, 2006 4:15 pm

Allora eccolaqui la ricetta per la nadivka di pasqua (può essere diversa da regione a regione, ma mia mamma la fa così).
Ingredienti: panini piccoli (housky) -+ 6, ½ l di latte, 3 uova, 150g di burro, 300g di pancetta affumicata, ortiche (si possono sotituire con spinacci con un po di prezzemolo) in quantità... mia mamma dice „quella ciotola“ due pugni gia passati con acqua bollente (volume molto diminuito)
Taglia i panini a „cubetti“, li metti in una ciotola, sopra versi ¼ l di latte con i tuorli sbattuti.
su una padella fai rosolare la pancetta e ci aggiungi il burro per sciogliere, poi questo versi nella ciotola di prima e mescoli/impasti bene. Aggiungi il sale. Versasopra le ortiche l’acqua bollente, scollale, tagliale e aggiungi al resto. Alla fine aggiungi i bianchi delle uova montati.
Se sembra troppo secco aggiungi ancora del latte.. altrimenti metti su una teglia e inforna... dovrebbe cuocere piu o meno 40 minuti.
Avatar utente
bedu
Nováček
Nováček
 
Messaggi: 1
Iscritto il: mer feb 22, 2006 12:00 am

Velikonoční nádivka

Messaggiodi Bohemicus il dom mar 19, 2006 9:34 am

Grazie!!!!




Qualcuno ha qualche ricetta di altri piatti Pasquali? Magari qualche dolce...



Avatar utente
Bohemicus
Site Admin
Site Admin
 
Messaggi: 629
Iscritto il: mer ott 16, 2002 11:00 pm

Re: Velikonoční nádivka

Messaggiodi LELLASTELLA il mer apr 08, 2009 3:44 pm

K pozvednuti pracovni moralky sikovne kucharky prispendlim par receptu i pro milovniky ceske kuchyne.
Mame totiz za dvermi VELIKONOCE a tedy i pripravu slavnostniho obeda.
Pozor, pro Italy, co radi kuchari ceskou kuchyni, je zapotrebi kvalitniho slovniku k radnemu porozumeni.



Svíčková
Maso na svíčkovou odblaněné a zbavené šlach, prošpikované po vláknu,
prudce osmažíme na tuku ze všech stran tak, aby vznikla kůrčička
(maso takto připravené zůstává šťavnaté, protože z něj nevytéká při další úpravě šťáva).
Osmažené maso vyndáme a místo něj vložíme kořenovou zeleninu -
mrkev, petržel, celer a usmažíme dočervena.
K osmažené zelenině vložíme znovu maso, o s o l í m e .
Přidáme koření: pepř celý, nové koření, bobkový list, trošku tymiánu
(rada: ušetříme čas, když koření vložíme zavázané do kousku gázy).

Za stálého míchání a podlévání vývarem dusíme (možno i v troubě), až maso
změkne. Při zkoušení do masa moc nepíchat, aby nevytékala šťáva!

Hotové maso vyjmeme, vyndáme koření, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme,
zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce (když se mouka trochu nasucho opraží, má omáčka
lepší chuť), povaříme.
Dochutíme: karamelem, citronovou šťávou a zjemníme šlehačkou. Už nevaříme.

Karamel: krystalový cukr upražíme nasucho do hněda, zalejeme troškou vody a rozvaříme.

Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.



Slavnostní vepřová roláda
plněná mletým masem a párky

Vepřové maso z kýty rozklepeme na plát asi 30 x 30 cm (klepeme na mikroténu).
Připravíme si náplň směs z mletého masa, ke kterému přidáme:
sůl
pepř
vejce
cibulku nasekanou nadrobno česnek utřený se solí.

Všechny suroviny promícháme a na plát vepřového masa navrstvíme asi do výše 1 cm, ale ne až do kraje, aby se směs nevytlačovala při svinování.
Tenké párky poklademe do středu plátu do řady za sebe a srolujeme.
Potom celou roládu ovážeme provázkem a na rozpáleném tuku orestujeme.Ještě chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Asi po půl hodině dáme do trouby a
pečeme asi 15 minut do změknutí. Před ukončením pečení přidáme bujón Maggi
pro vylepšení chuti šťávy.


Plněná kachna
Kachnu vykostíme - nejdřív oddělíme od páteře, potom kosti stehenní a přední
kousek kosti necháme, aby kachna držela formu).
Celou vykostěnou kachnu počesnekujeme.
Nádivka: nakrájená houska
drůbeží játra
petrželka, česnek
mléko, 2 žloutky, máslo

Kachnu naplníme, sešijeme tak aby držela tvar a upečeme. Upečenou rozkrojíme
podél na 2 poloviny, a pak napříč.


Knedlíky nekynute


4 nakrájené rohlíky
2 vejce
1/8 lt mléka
sůl
Vejce rozkvedláme v mléce, přidáme ostatní suroviny, řádně promícháme
a necháme 10 minut stát.
Potom přidáme: celkem 4 lžíce hrubé mouky a krupice.

Možno do těsta přidat petržel a anglickou slaninu.
Děláme kulaté knedlíky a vaříme. Hodí se i k omáčkám.

Nebo

Houskový knedlík
(dávka na 2 - 3 knedlíky)
1 kostku droždí 42 g
800 g hrubé mouky
400 - 450 ml vlažného mléka
2 kávové lžičky soli
1 žloutek
3 rohlíky nakrájené na kostičky (1 den staré)

Všechny ingredience (kromě rohlíků) vymícháme v tužší těsto a poté do něj přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Takto připravené těsto ještě chvíli vymícháme, přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 2 - 3 díly, ze kterých vyválíme polodlouhé šišky. Poté necháme opět 30 minut kynout.
Vykynuté knedlíky vaříme v páře asi 20 minut. Uvařené knedlíky krájíme nití na tenké plátky.

DOBROU CHUT a hezke VELIKONOCE!
Avatar utente
LELLASTELLA
Veterán
Veterán
 
Messaggi: 516
Iscritto il: mar apr 18, 2006 11:00 pm
Località: PESCARA - ABRUZZO


Torna a CUCINA e RICETTE

Chi c’è in linea

Visitano il forum: Nessuno e 1 ospite

cron